مردم ایران سماق را میشناسند و از آن در کنار غذاهای خود استفاده میکنند. یکی از غذاهای پرطرفداری که ایرانیان سماق به همراهش سماق میخورند، کباب است. سماق به دلیل داشتن طعم خوب و خواص زیاد جای خود را در کنار سفرۀ ایرانیها باز کرده است. علاوه بر مصرف غذایی، از سماق در طب سنتی نیز به عنوان یک داروی طبیعی استفاده میشد و میشود. این مقالۀ فروشگاه آقای گردو را به بررسی خواص سماق برای سلامتی اختصاص داده و در آن چند مورد از خواص مهم آن را توضیح میدهیم و در آینده هر یک از آنها را در یک مقالۀ مجزا به صورت مفصل توضیح میدهیم.
در این مقاله ابتدا سماق را به طور مختصر تعریف میکنیم و در موردش توضیحی میدهیم. سپس، مطلبی در مورد تاریخچۀ استفاده از آن میگوییم و شما را با ارزش غذایی آن آشنا میکنیم. در ادامه، چند مورد از مهمترین خواص سماق برای سلامتی را نام میبریم و در مورد هر یک توضیحاتی میدهیم. پس از آن، نکاتی را در مورد نحوۀ مصرف سماق و نیز احتیاطهای لازم در خوردن آن بیان میکنیم. در انتهای مقاله هم نتیجه گیری و چند سؤال پرتکرار خواهد آمد.
سماق چیست؟
سماق (با نام علمی Rhus) درختچهای کوهستانی است که میوههای خوشهای دارد. میوۀ آن را پس از کوبیدن به عنوان چاشنی همراه با غذاهای گوشتی از جمله کباب مصرف میکنند. این درختچه از راستۀ افراسانان و از تیرۀ پستهایان است. ایرانیها از سماق در سفرۀ هفت سین هم استفاده میکنند و برخی آشپزان آن را روی تخم مرغ هم میریزند. البته سماق بیشتر به خاطر طعم و خواصی که دارد مصرف غذایی میشود که در این مقاله برخی از مهمترین خواص سماق برای بدن را بررسی میکنیم.
سماق از چه زمانی استفاده میشد؟
سماق در فرهنگهای و در میان مردم مختلف جایگاه ویژهای داشته است. مردم ایران و خاورمیانه از آن به عنوان چاشنی غذایی و درمانی برای رفع التهاب و مشکلات گوارشی استفاده کرده و میکنند. علاوه بر این، سماق در طب سنتی هم جایگاه خاصی دارد و از آن به عنوان مادهای خنک کننده و برای تقویت بدن استفاده میکنند.
ارزش غذایی و ترکیبات سماق
از مهمترین خواص سماق برای سلامتی آن است که سماق سرشار از ویتامینهایی مانند E و C و نیز سرشار از مواد معدنی مانند پتاسیم و منیزیم است. علاوه بر این، وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی قوی در آن باعث میشود که سماق نقش مؤثری در مبارزه با استرس اکسیداتیو و التهابات بدن داشته باشد.
خواص سماق برای سلامتی
اکنون در این قسمت از مقاله چند مورد از مهمترین خواص خوردن سماق را نام برده و در موردشان توضیح میدهیم.
خواص سماق برای بدن : کمک به سلامت دستگاه گوارش
از زمانهای قدیم سماق برای درمان و برطرف کردن مشکلات گوارشی مانند اسهال، نفخ و سوء هاضمه استفاده میشد. سماق به دلیل داشتن تانن به کاهش التهاب معده و در نتیجه، بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند.
سماق به دلیل داشتن خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی در کاهش التهابها و عفونتهای مربوط به سیستم گوارشی مؤثر است. به علاوه، در برخی پژوهشها مشخص شده است که سماق به بهبود علائم مرتبط با مشکلات گوارشی مانند سوء هاضمه، رفلاکس معده و عفونتهای روده کمک میکند.
تقویت سیستم ایمنی
آنتی اکسیدانهای قوی موجود در سماق از جمله ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و آن را در برابر عفونتها مقاوم میسازند. در کنار این مورد، سماق به مبارزۀ بدن با بیماریها و التهابها و عفونتهای رودهای، سرماخوردگی و بیماریهایی که به سیستم ایمنی قوی نیاز دارند نیز کمک میکند. ویتامین C موجود در سماق در سلامت پوست، جذب آهن و ساخت کلاژن نقش مهمی دارد.
خواص سماق برای سلامتی : کنترل قند خون
افزایش قند خون یکی از اتفاقات خطرناکی است که میتواند بدن انسان را با مشکلات زیادی مواجه کند و همواره افراد تلاش میکنند آن را در سطح مناسبی نگه دارند. یکی از خواص سماق برای سلامتی آن است که میتواند به کنترل قند خون کمک کند. این مورد در مطالعات انجام شده ثابت شده است. افراد مبتلا به دیابت میتوانند با خوردن سماق ترش در وعدههای غذایی یا دم کردن و نوشیدن چای سماق، سطح قند خون خود را کنترل کنند.
بهبود سلامت قلب و عروق
سکاق با کاهش سطح کلسترول بد خون (HDL) و افزایش کلسترول خوب (LDL) به حفظ سلامت قلب و عروق کمک میکند. سماق محتوی فلاوونوئیدهایی است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و میتوانند به حفظ سلامت قلب و عروق کمک کنند.
خواص سماق برای سلامتی : کمک به کاهش وزن
سماق با افزایش متابولیسم بدن و نیز کاهش اشتها در فرایند کاهش وزن مؤثر است. وقتی سماق را همراه با غذا میخورید، در شما احساس سیری ایجاد کرده و جلوی پرخوری را میگیرد و در نتیجه به کاهش وزن منجر میشود.
مقابله با پیری زودرس
آنتی اکسیدانهای موجود در سماق رادیکالهای آزاد را خنثی کرده و به این ترتیب، جلوی پیری زودرس پوست را میگیرند. استفاده از سماق به حفظ شادابی و جوانی پوست کمک میکند.
درمان مشکلات پوستی مثل آکنه
یکی مورد دیگر از خواص سماق برای سلامتی آن است که سماق خاصیت ضد باکتریایی دارد و همین امر آن را به یک درمان طبیعی برای آکنه و جوشهای پوستی تبدیل کرده است. یک راه برای بهره بردن از این خاصیت سماق، استفاده از ماسک حاوی سماق است که به بهبود ظاهر پوست کمک میکند.
پیشگیری از پوکی استخوان
امروزه به دلایل متعددی مانند تغذیۀ نامناسب و عوامل دیگر، پوکی استخوان به یک مشکل و بیماری رایج تبدیل شده است. در صورت ابتلا به این بیماری، استخوانها ضعیف میشوند و خطر شکستگی بالا میرود. یکی از خواص سماق برای سلامتی آن است که به تقویت استخوانها کمک کرده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش میدهد. سماق به حفظ سلامت استخوانها و جلوگیری از کاهش تراکم استخوانی کمک میکند.
خواص سماق برای سلامتی : مبارزه با سرطان
در برخی مطالعات مشخص شده است که سماق خواص ضد سرطانی دارد. ترکیب سماق با درمانهایی مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی میتواند خطر مبتلا شدن به سرطان ریه را کمتر کند. علاوه بر این، سماق سلولهای سالم را در برابر آسیبهای ناشی از درمان سرطان محافظت کرده و آن را یک عامل امیدبخش در شیمی درمانی میدانند.
خاصیت ضد میکروبی
در سال 2010 در ترکیه مطالعهای روی سماق انجام داده و مشخص شد که سماق خاصیت ضد میکروبی قویای دارد. این گیاه مانند یک سپر دفاعی در مقابل میکروبها به ویژه سالمونلا تیفیموریوم عمل میکند. ترکیب کردن سماق با روغن آویشن برای مقابله با میکروبها و نیز عفونتهای میکروبی بسیار مؤثر است.
سماق را چطور مصرف کنیم؟
همانطور که توضیح دادیم، معمولاً استفاده از سماق به عنوان یک چاشنی در کنار غذاهایی مانند کباب، خوراک و سالادها رایج است. سماق به دلیل داشتن طعم دلچسب به غذاها طعم خوشی میدهد و لذت خوردن آن را افزایش میدهد.
یکی دیگر از شکلهای مصرف سماق درست کردن دم نوش آن است که برای درمان مشکلات گوارشی و تقویت ایمنی بدن مفید است. دم نوش سماق علاوه بر طعم دلنشین، خواص آرام بخش هم دارد.
احتیاط در مصرف سماق
تا اینجای مقاله از خواص سماق برای سلامتی گفتیم. اما توجه داشته باشید که هر چیزی هر قدر هم مفید باشد، مقدار مصرف معینی دارد. مصرف بیش از حد سماق میتواند مشکلات گوارشی مانند معدهدرد در شما ایجاد کند. علاوه بر این، اگر داروهای خاصی مصرف میکنید، پیش از مصرف سماق حتماً در مورد آن با پزشک خود مشورت کنید.
نتیجه گیری
سماق از دیرباز به عنوان یک چاشنی روی سفره در کنار غذاهایی مانند کباب در میان خانوارهای ایرانی و کشورهای دیگر استفاده شده است. این خوراکی به دلیل داشتن طعم دلچسب و طعم خوشی که به غذا میبخشد، هواداران زیادی داشته و شاید جزئی جدایی ناپذیر از برخی سفرهها شده است. سماق علاوه بر مصرف غذایی، در طب و پزشکی و برای درمان برخی مشکلات و بیماریهای انسان نیز استفاده میشود که در این مقاله به آن اشاره کردیم. اما یادتان باشد که برای بهره مند شدن از خواص آن، نباید زیاده روی کنید.
در این مقاله ابتدا توضیح مختصری در مورد سماق دادیم. سپس، در مورد تاریخچۀ استفاده از آن و ارزش غذاییاش مطلبی بیان کردیم. در ادامه، چند مورد از مهمترین خواص سماق برای سلامتی را نام برده و در مورد هر یک توضیحاتی دادیم. پس از آن، نکاتی را در مورد نحوۀ مصرف سماق و نیز احتیاطهای لازم در خوردن آن توضیح دادیم.
نظرها و پیشنهادهای خود در مورد این مقاله را با ما در میان بگذارید. اگر در مورد خواص و عوارض مصرف سماق اطلاعات تازهتری دارید، آن را در انتهای همین صفحه به اشتراک بگذارید تا سایر خوانندگان هم از آن استفاده کنند. در مقالات بعدی، شما را با سماق و خواص آن بیشتر آشنا خواهیم کرد.
پرسشهای متداول در مورد خواص سماق برای سلامتی
-
آیا سماق برای همه مناسب است؟
بله، اما افراد با مشکلات خاص گوارشی یا آلرژی بهتر است پیش از مصرف با پزشک مشورت کنند.
-
چگونه سماق اصل را از تقلبی تشخیص دهیم؟
سماق اصل عطر و طعمی طبیعی و ترش دارد و رنگ آن طبیعی و یکنواخت است.
-
آیا سماق به تنهایی میتواند جایگزین دارو شود؟
خیر، سماق مکملی برای یک سبک زندگی سالم است و نباید به عنوان جایگزین دارو استفاده شود.
-
چه مقدار سماق در روز مناسب است؟
مصرف حدود یک تا دو قاشق چایخوری در روز معمولاً بیخطر است.
-
آیا سماق در دوران بارداری بیخطر است؟
مصرف مقدار متعادل سماق در دوران بارداری بیخطر است، اما بهتر است با پزشک مشورت شود.