سیاه شدن برگ درخت گردو یکی از آفات و مشکلات رایجی است که برای درختان گردو ممکن است اتفاق بیفتد. این مشکل در صورتی که خیلی حاد باشد، میتواند رشد درخت گردو را متوقف کرده و باردهی آن را با خطر مواجه کند. درخت گردو به مراقبتهای خاصی نیاز دارد تا از ایجاد چنین مشکلاتی برای آن جلوگیری شود که در مطلبی مجزا به صورت مفصل به آن خواهیم پرداخت. امروز در فروشگاه آقای گردو قصد داریم علت سیاه شدن برگ درخت گردو را برایتان توضیح دهیم و خواهیم گفت که برای جلوگیری از این مشکل چه کارهایی را باید انجام بدهید. با ما همراه باشید.
در این مقاله ابتدا به نقش مهم برگ درخت گردو اشاره میکنیم. سپس، اقداماتی را بیان خواهیم کرد که برای مراقبت اصولی از درخت گردو باید انجام دهید. پس از آن، علت سیاه شدن برگ درخت گردو را نام برده و در کنار آن راهکاری را هم برای برطرف کردن هر یک توضیح خواهیم داد. در ادامه، یک راهکار کلی برای شناسایی و برطرف کردن مشکل ارائه خواهیم کرد و در نهایت نتیجه گیری داریم.
چرا برگ برای رشد گردو حیاتی است؟
برگ جزء حیاتی هر درختی است. برگ مانند نیروگاه کوچک درخت است که با فرایند فتوسنتز انرژی لازم برای رشد و تولید میوه را برای درحت تأمین میکند. بدیهی است که وارد آمدن هر گونه آسیب به برگ عملکرد درخت را مختل خواهد کرد. برگ درخت کاربردهایی مانند تعریق، فتوسنتز و تنفس برای درخت دارد.
اقدامات لازم برای مراقبت اصولی از درخت گردو
پیش از آن که به بررسی علت سیاه شدن برگ درخت گردو بپردازیم، چند مورد از اقداماتی را بیان میکنیم که برای نگهداری اصولی و جلوگیری از سیاه شدن برگ گردو ضروری هستند. برای مثال، پیش از کاشت گردو یا تهیه نهال برای کاشت، باید شرایط اقلیمی و آب و هوایی محلی را که در آن قصد کاشت گردو دارید، بررسی کنید. مورد دیگری که باید در نظر داشته باشید، تهیه نژاد مناسبی است که با شرایط آب و هوایی منطقهتان سازگاری داشته باشد. پس از این موارد، آماده کردن زمین است، یعنی باید زمین را با کود مناسب و در زمان مناسب کود دهی کنید، مراقب تغذیه و آبیاری درخت باشید، درخت را به موقع هرس و سمپاشی کنید و نیز مراقبتهای ضروری دیگر که در مقالهای مجزا آن را به صورت مفصل بررسی خواهیم کرد.
چرا برگ درخت گردو سیاه میشود
درخت گردو در کشور ما و مخصوصاً غرب کشور و شهرستان تویسرکان جزء سرمایه به حساب میآید و منبع درآمد خوبی برای بسیاری از مردم این منطقه به شمار میآید. باغداران صاحب گردو به این درخت اهمیت زیادی میدهند و سلامت آن برایشان بسیار مهم است. چون در صورت آسیب رسیدن به این درخت، ضرر هنگفتی متوجه باغدار خواهد شد.
اما خیلی از باغداران پس از مدتی از کاشت درخت گردو متوجه سیاه شدن برگ درخت گردو میشوند و به سرعت دنبال علتی برای این اتفاق میروند تا در اولین فرصت بتوانند برطرفش کنند. باغداران سیاه شدن برگ گردو را «سوختگی برگ» هم میگویند و میخواهند بدانند که علت سیاه و خشک شدن برگ درخت گردو چیست. بسیاری از آنها عامل «سرمازدگی» را دلیل اصلی آن میدانند. اما این تنها علت موجود نیست و چند مورد دیگر نیز وجود دارند که در اینجا اشاره میکنیم.
علت سیاه شدن برگ درخت گردو
در این قسمت از مقاله، مهمترین علت سیاه شدن برگ گردو را در کنار چند مورد دیگر بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
سرمازدگی زودرس
باغداران سرمازدگی را مهمترین عامل سیاه شدن برگ درخت گردو میدانند. بسیاری هم فرض میکنند که این تنها علت آن است. سرمازدگی زودرس در اوایل فصل بهار اتفاق میافتد و کابوس تمام باغداران است. درخت در اوایل فصل بهار تازه از خواب زمستانی بیدار شده و در ابتدای بیداری و رشد است. برگهای آن جوان هستند و در برابر سرما مقاومت زیادی ندارند. در این شرایط اگر دمای هوا بیش از حد پایین بیاید، درختان سرمازده میشوند و شاهد سیاه شدن و سوختگی برگ درختان گردو خواهید بود.
برای جلوگیری از این شرایط، و اگر چنین وضعی را پیشبینی میکنید، از کودهایی با ترکیبات پتاسیم، فسفر و امینو اسید استفاده کنید.
مقالۀ دلایل پوک شدن گردو را هم بخوانید! اطلاعات خوبی نصیبتان خواهد شد.
علت سیاه شدن برگ درخت گردو : کمبود عناصر فسفر و پتاسیم
وجود این عناصر برای درخت گردو بسیار مفید است و کمبودشان باعث سیاه شدن برگ میشود. بهتر است همواره خاکی که گردو را در آن میکارید یا قبلاً کاشتهاید، از این عناصر غنی باشد. کودی را انتخاب کنید که این مواد در آن وجود داشته باشد.
سیاه شدن برگ گردو به علت شوری آب
شوری آب هم یک علت سیاه شدن برگ گردو است. اگر درخت گردو خود را با آب شور آبیاری کنید یا بیش از حد از آب شود استفاده کنید، به تدریج در برگهای درختان گردوی خود اثر سیاه شدگی و سوختگی مشاهده میکنید. بهتر است بدانید که درخت گردو تا اندازۀ مشخصی میتواند در برابر شوری آب مقاومت کند. البته بهتر است درخت را با آب شور آبیاری نکنید. اما اگر درصد این شوری بیشتر شود یا از حد مشخص بیشتر شود، برای درخت مشکلاتی از جمله همین سیاه شدن برگ ایجاد خواهد کرد.
در صورتی که متوجه سیاه شدن برگ درخت گردوی خود شدید، بررسی کنید که خاک شور نباشد. مراقب باشید که به پای درخت خود نمک هم نپاشید. چون این اعتقاد غلط از زمان قدیم وجود داشته که ریختن نمک به پای درخت گردو یا آویزان کردن سنگ نمک از آن باعث سفیدی بیشتر مغز میشود.
اگر متوجه شدید که برگ درخت گردو به دلیل شوری سیاه و خشک شده، میتوانید با آبیاری منظم با آب شیرین و نیز استفاده از کودهایی که مخصوص خاک شور هستند، آن را کنترل کنید.
افزایش غلظت بور در خاک
بور یکی از عناصر حیاتی خاک است که وجودش برای درخت گردو بسیار مفید است. کمبود این عنصر هم میتواند باعث سیاهی و خشکی برگ گردو شود. همواره سعی کنید خاک پای درخت گردو غنی از بور باشد.
علت سیاه شدن برگ درخت گردو : گرما و تابش شدید آفتاب
تابش شدید آفتاب و گرمای تابستان اگر بیش از حد باشد موجب سوزاندن و سیاه شدن برگ میشود. توجه داشته باشید که کاشت گردو در مناطقی با آب و هوای خشک و گرم چندان مناسب نیست. چون در این مناطق آفتاب تابش شدیدتر و گرمای بیشتری دارد و در نتیجه برگ گردو را سیاه میکند.
آفات گردو از جمله کنه
نشانۀ وجود کنه گردو که از عوامل مهم سیاه شدن برگ گردو به شمار میآید، قسمتهای برجسته و تاول مانندی است که در بالای برگ و بخش زیرین مشاهده میشوند. کنه گردو بسیار ریز است و با چشم انسان مشاهده نمیشود. این آفت از بافتهای مختلف گردو تغذیه و تکثیر میکند و سطح آلودگی روی فرش را بیشتر میکند. وجود این آفت روی برگ درخت گردو میتواند باعث سیاهی و خشکی آن شود.
یک راه مناسب برای کنترل و مقابله با کنه گردو آبیاری منظم درخت است. رطوبت بالای درخت کنه را از آن دور میکند. به علاوه، پیشنهاد میکنیم که قسمتهای آلودۀ درخت را هرس کنید.
بیماری آنتراکتوز
این بیماری که به نام قارچ آنتراکتوز هم مشهور است، دلیل دیگری برای سوختگی و سیاهی برگ گردو است. منشأ ایجاد این بیماری، معمولاً برگهای خشکی است که در پاییز و زمستان پای درخت میریزند. این بیماری را با نام لکۀ سیاه هم میشناسند و برای مقابله با آن بهتر است برگهایی را که زیر درخت میریزند، بسوزانید یا شخم بزنید و کامل با خاک بپوشانید.
علت سیاه شدن برگ درخت گردو : بیماری بلایت
بیماری بلایت هم منشأ باکتریایی دارد و برگ درخت را سوزانده و سیاه میکند. در درجات بیشتر، این باکتری پوست سبز گردو را هم سیاه میکند و به محصول هم لطمه میزند. به محض مشاهده بهتر است بلافاصله برای درمان آن اقدام کنید.
برای درمان سیاه شدن و سوختگی برگ گردو چه باید کرد؟
پس از توضیح علت سیاه شدن برگ درخت گردو ، در این قسمت راهکارهایی را برای درمان این مشکل برایتان توضیح میدهیم. در وهلۀ اول، باید علت این اتفاق را به دقت بررسی کرده و تشخیص دهید. سپس این اقدامات را میتوانید انجام دهید:
- اگر علت این اتفاق آفت و حشرات موذی بود، با سمپاشی میتوانید آنها را از بین ببرید. سمپاشی برای رفع این مشکل میتواند مفید باشد.
- تغذیه درخت را هم اصلاح کنید. همانطور که گفتیم، در برخی علتها آبیاری و کوددهی هم برای رفع این مشکل مفید است و بسیار کمک میکند. بهتر است خاک و ریشۀ درخت را هم تقویت کنید.
- برای کاشت نهال گردو، توجه داشته باشید که با توجه به اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقۀ خود نهال مناسب را انتخاب کنید.
نتیجه گیری
سیاه شدن برگ درخت گردو مشکلی است که بلای جان باغداران گردو میشود. این معضل در شهرهایی که گردو جزء سرمایه و منبع درآمد مردم به شمار میآید، خسارتهای زیادی را به بار میآورد. برای جلوگیری از آن باید نهال مناسبی را انتخاب کنید و آبیاری و مواد مغذی مناسبی را برای درخت خود در نظر بگیرید. اگر سیاه و خشک شدن برگ گردو را مشاهده کردید، باید اولین فرصت برای برطرف کردن آن اقدامات لازم را انجام دهید. علت سیاه شدن برگ درخت گردو چند مورد است که در این مقاله به مواردی مانند آفات و کنه، شوری آب، تابش شدید نور آفتاب، برگهای خشک پای درخت، کمبود بور و فسفر و پتاسیم و غیره اشاره کردیم.
در این مقالۀ فروشگاه آقای گردو، ابتدا نقش و اهمیت برگ درخت گردو را بیان کردیم. پس از آن، چند مورد از اقداماتی را بیان کردیم که برای مراقبت اصولی از درخت گردو باید انجام دهید. در ادامه، علت سیاه شدن برگ درخت گردو را نام برده و همراه با آن راهکار برطرف کردن هر یک را توضیح دادیم سپس یک راهکار کلی برای شناسایی و برطرف کردن مشکل ارائه کردیم.
پرسشهای متداول
-
آیا تمام درختان گردو به آفات حساس هستند؟
بله، اما نوع آفت ممکن است متفاوت باشد.
-
چگونه بیماریهای قارچی را تشخیص دهیم؟
لکههای سیاه یا قهوهای روی برگها نشانهای از بیماریهای قارچی است.
-
آیا میتوان از کودهای طبیعی استفاده کرد؟
بله، کودهای طبیعی مانند کمپوست میتوانند موثر باشند.
-
چه زمانی باید درخت گردو را هرس کرد؟
بهترین زمان هرس اوایل بهار یا اواخر زمستان است.
-
آیا سمپاشی ضروری است؟
بله، به ویژه در مواردی که بیماری یا آفات مشاهده میشوند.